LinuxMagazine201011

Uit EekBoek
Versie door JohanVromans (overleg | bijdragen) op 29 okt 2010 om 19:35 (Aanvullingen op het artikel van Matto Fransen in Linux Magazine, november 2010)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Eekboek - Boekhoudpakket voor Unix-fans

In het novembernummer van Linux Magazine vind je een artikel over EekBoek, geschreven door Matto Fransen. Op deze wiki-pagina vind je een aantal aanvullingen op dit overigens uitstekende artikel.

Eekboek versus EekBoek

Eerst even een beetje muggenziften: de officiële naam is 'EekBoek', met hoofdletters 'E' en 'B'.

De officiële EekBoek site is http://www.eekboek.nl.

Verschillen grafische shell en tekstmode-shell

Een belangrijk pluspunt van de grafische shell is het tonen van allerlei rapportages. Deze worden in afzonderlijke windows getoond en je kunt gemakkelijk van de ene window naar het andere 'hoppen' om boekingen te traceren en te controleren, het zg. 'drill-down'.

Boekstukregels met BTW

Bij het invoeren van boekstukregels gaat EekBoek ervan uit dat de opgegeven bedragen inclusief BTW zijn. In tegenstelling tot wat in het artikel is beschreven kunnen echter ook eenvoudig bedragen exclusief BTW worden opgegeven. Daartoe kun je achter het bedrag de code @- (aapje minteken) plaatsen. Met deze aapje-constructie is het ook mogelijke andere BTW-tarieven te specificeren, zie de EekBoek documentatie voor meer voorbeelden.

Afletteren

Wanneer een betaling van een relatie niet correspondeert met een enkele openstaande post dan zal EekBoek ook proberen of er misschien een combinatie van openstaande posten van de betreffende relatie is die precies het te boeken bedrag oplevert.