Eekboek met PostgreSQL op localhost

Uit EekBoek
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Deze handleiding gaat over de stand-alone installatie van Eekboek met PostgreSQL op een PC. De handleiding is niet specifiek voor een bepaald platform en is daarom enigszins algemeen. Deze handleiding is nog in ontwikkeling en zeker niet volledig. Kritiek en succesverhalen zijn welkom op paul@vandervlis.nl.

Installatie van PostgreSQL

PostgreSQL wordt niet standaard bij EekBoek geleverd, maar het zit wel in de meeste Linux distributies en voor de meeste andere platformen is het gratis te downloaden via http://www.postgresql.org/ . Er zijn Windows, Mac, Linux, FreeBSD en Solaris versies.

PGadmin

Daarnaast is er een grafisch programma "pgadmin", wat op sommige platformen (b.v. Windows, Mac) automatisch wordt meegeinstalleerd met PostgreSQL, op andere platformen is het een keuze (b.v. Linux). Bij Windows raad ik het gebruik van dit programma aan.

Database role aanmaken

In PostgreSQL moet een "role" aangemaakt worden, dat is een user in PostgreSQL termen. Dit moet gedaan worden door de administratieve user van PostgreSQL, normaal heet deze "postgres".

In Linux/Unix kun je op de commandline user "postgres" worden met een commando als "sudo su postgres" of "su progres". Het aanmaken van de role gaat hier met een commando als "createuser piet". Hiermee maak je een role "piet" aan. Ik adviseer als naam je loginnaam te gebruiken, dat is het eenvoudigste. Hij vraagt of de nieuwe role een superuser moet zijn, daarop antwoord je "nee". Hij vraagt of de nieuwe role nieuwe databases mag aanmaken, daarop antwoord je "ja". Als laatste vraagt hij of de nieuwe role nieuwe roles mag aanmaken, daarop antwoord je "nee". Uiteraard vraagt hij nog om een paswoord voor de nieuwe user en dan is de role klaar. Hier is meer informatie te vinden over het "createuser" commando: http://www.postgresql.org/docs/8.4/static/app-createuser.html

Bij Windows/Mac wordt er een programma PGAdmin meegeleverd waarmee je gemakkelijk een user kunt aanmaken nadat je verbonden bent als user "postgres" met postgresql op localhost. Je moet "edit | new object | new login role" doen. Let er op dat de nieuwe user databases moet kunnen aanmaken, dat kun je in een tabblad instellen. Ook voor Linux is dit programma beschikbaar.

Nieuwe versie van Eekboek configureren

Deze paragraaf gaat over de ontwikkelversie van EekBoek die op dit moment alleen nog maar beschikbaar is via Git. Na installatie van Eekboek (zie platform specifieke pagina's) kan Eekboek worden gestart. In de wizard geef je aan een nieuwe database te willen maken van het type "postgresql". Je kunt alle instellingen op "--standaard--" laten staan, afgezien van het paswoord. De standaard host is localhost, de standaard username is je loginnaam, standaard wordt er Unix sockets gebruikt als het OS dat ondersteund (dus geen poort), en anders (bij Windows) TCP op poort 5432. Bij het afronden van de wizard wordt de database op de server aangemaakt.

Oudere versie van Eekboek configureren

Na installatie van Eekboek (zie platform specifieke pagina's) kan Eekboek worden gestart. In de wizard geef je aan een nieuwe database te willen maken van het type "postgresql". Het aanmaken van de administratie zal normaal mislukken vanwege het ontbreken van het paswoord. Hier moeten de gegevens met de hand in het configfile worden gezet.

Normaal worden de configfiles opgeslagen in een directory ~/.eekboek/admdir/naam/eekboek.conf of C:\documents and settings\user\eekboek\admdir\naam\eekboek.conf (zoek eventueel op "admdir"). Hierin moet dan iets dergelijks komen te staan:

[database]
name       = boekhouding_2010
driver     = postgres
user       = piet
password   = eekboek

De regel met "user" kan ook worden weggelaten.

Hierna kan de database vanuit deze directory op de commandline worden aangemaakt en ingericht met:

ebshell --init

Resultaat

Het resultaat is een Eekboek die zijn gegevens opslaat in PostgreSQL.